Return to Bιβλιοθήκη

Σαλιμπάμπιος Βιβλιοθήκη

«Σαλιμπάμπιος» Βιβλιοθήκη

Πώς και γιατί λειτουργούμε

μια αυτο-οργανωμένη κι ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη

στις γειτονιές των Πατησίων


1.

Ως άνθρωποι στρατευμένοι στη ριζική αλλαγή αυτής της κοινωνίας, έχουμε μια ιδέα καλά σφηνωμένη στο κεφάλι μας. Για να αγωνιστείς ενάντια σ’ αυτόν τον [καπιλιταστικό] κόσμο θα πρέπει πρώτα να τον κατανοήσεις. Να δεις πως λειτουργεί, τι είναι αυτό το κάτι που μας επιβάλλεται και ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι που μας το επιβάλλουν και αποφασίζουν για τις ζωές μας, χωρίς εμάς και εις βάρος μας. Γιατί είναι απόλυτα αληθές το γεγονός ότι μας θέλουν τόσο οικονομικά όσο και διανοητικά φτωχούς. Λόγου χάρη, για τα αφεντικά και το σκυλολόι τους είναι το ίδιο σημαντικό να ξεμπερδέψουν τόσο με το μισθό μας, όσο και με τους τρόπους με τους οποίους διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για τον μισθό μας.

Αυτό γίνεται ακόμα πιο εύκολο για τους μανατζαρέους της καπιταλιστικής τάξης σε μια εποχή που «βομβαρδιζόμαστε» από έναν τεράστιο και διαρκώς αυξανόμενο όγκο πληροφορίας, που εντέχνως και σκοπίμως, μας πλασάρεται σαν γνώση ή σαν «απελευθέρωση» της γνώσης. Εικόνες, wikipedia, youtube, πρόσκαιρα ρεπορτάζ, likes στα facebook και πολλά αλλά συγκροτούν το «ξέρω» και «γνωρίζω» τα πάντα, ως την παραμικρή λεπτομέρεια, αλλά αδυνατώ να χτίσω μια κριτική και ριζοσπαστική άποψη για την ολότητα. Η ειρωνεία είναι δε, ότι όλα αυτά που κατακερματίζουν και πακετώνουν σε καλούπια την κριτική σκέψη είναι προϊόντα δικής μας δραστηριότητας (της παγκόσμιας εργατικής τάξης), αλλά μας φαίνονται σαν ανυπέρβλητα και παντοδύναμα.

Μια ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη λοιπόν στη γειτονιά δίνει σε μας (και ελπίζουμε σε πολλούς άλλους ακόμα) τη δυνατότητα να μελετάμε ελευθέρα, ατομικά ή συλλογικά, να αναλύουμε και να τεκμηριώνουμε. Ενθαρρύνει την ανάληψη κύκλων αυτομόρφωσης και θεματικών πρωτοβουλιών ενασχόλησης με διάφορα ζητήματα (κρίση, ενέργεια, «ανάπτυξη», τέχνη, εργασία, τεχνολογία κτλ.). Μας δίνει τελικά τη δυνατότα να παράγουμε γνώση από εμάς για μας, για τις ανάγκες, τον αγώνα μας και το κίνημα.

2.

Βέβαια, δεν πιστεύουμε στην «αυταξία της γνώσης», ότι δηλαδή με μερικά βιβλία θα γίνουμε καλύτεροι ή θα αλλάξουμε τα πράγματα. Αυτό το λέμε διότι η κατανόηση αυτού του κόσμου δεν προκύπτει μόνο μέσα από ένα-δύο ή χίλια βιβλία, αλλά και μέσα από την ουσιαστική δραστηριότητα και δράση για την αλλαγή του. Για να κατανοήσεις αυτόν τον κόσμο θα πρέπει να αγωνιστείς εναντίον του. Πολλοί από εμάς έχουμε περάσει από σχολές και πανεπιστήμια, έχουμε κάτσει πάνω από βιβλία αλλά την πραγματική γνώση την αποκτήσαμε μέσα από το δρόμο και το αντικαπιταλιστικό κίνημα. Αυτά που διαβάζουμε τα φιλτράρουμε κριτικά και εκτός του ότι μας εμπλουτίζουν ως ανθρώπους, τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας δράση. Αλλιώς παραμένουν αλλότρια, διαχωρισμένα και τελικά ξένα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να καταλάβουμε τι δεν πάει καλά γύρω μας, αλλά να δούμε και τι δεν κάνουμε κι εμείς «σωστά» ώστε να το αλλάξουμε. Η διάκριση ανάμεσα στη «μέθοδο έρευνας» και τη «μέθοδο έκθεσης/ανάλυσης» δλδ. η διάκριση ανάμεσα στο «από που να ξεκινήσει κανείς;» και το συνακόλουθο «πως να συνεχίσει;» είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Μια βιβλιοθήκη, ως πηγή ιστορικής γνώσης, προσφέρει αποφασιστικά εφόδια για τη διάταξη του υλικού και της δράσης μας.

3.

Η βιβλιοθήκη είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς. Άλλοι τα απαλλοτριώνουν, άλλοι τα δωρίζουν, άλλες τα καταχωρούν, άλλοι τα φροντίζουν και τα ξεσκονίζουν. Θέλουμε ο κόσμος που δανείζεται βιβλία να υιοθετήσει μια τέτοια λογική. Ο σεβασμός σε μια αυτοδιαχειριζόμενη δανειστική βιβλιοθήκη μιας κατάληψης, είναι κυρίως σεβασμός στο μεράκι των ανθρώπων που την έστησαν αλλά και στο ίδιο το κίνημα.

Τα βιβλία δανείζονται για έναν μήνα (με δυνατότητα ανανέωσης). Η Σαλιμπάμπιος βιβλιοθήκη λειτουργεί όποτε είναι ανοιχτό το στέκι, κάθε Τρίτη, Παρασκευή  μετά τις 21:00, καθώς και στις ανοιχτές εκδηλώσεις που γίνονται στο στέκι. Για την ψηφιακή καταχώρηση των βιβλίων χρησιμοποιείται η βάση δεδομένων λογισμικού ανοιχτού κώδικα tellico που “τρέχει” σε linux.

Εκδόσεις

    Εντίτα Μόρις “Είμαι καλά, το αυτό επιθυμώ και για εσάς” Αγροτικός καπιταλισμός – Αποικιοκρατία – Σκλαβεμπόριο Η Αγία τριάδα του πρώιμου καπιταλισμού Ένα σύντομο χρονικό για την Τζαμάικα, 2013     Η έφοδος των καπιταλιστών στο διάστημα Η δυστοπία της αποίκησης των πλανητών, Ελευθέριος Ζώης, 2016 (για να κατεβάσετε το πλήρες κείμενο, πατήστε …