Οι θέσεις μας για την ακρίβεια και οι επιλογές που κάνουμε για να ζήσουμε

Διαβάστε ολόκληρη την μπροσούρα εδώ

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ 

Οι θέσεις μας για την ακρίβεια και οι επιλογές που κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε 

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ. Ο πόλεμος ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν κι σ’ αυτές που δεν έχουν. Σ’ αυτούς που συσσωρεύουν τον πλούτο και ασκούν την εξουσία και σ’ εμάς που αναγκαζόμαστε και υπομένουμε. Δε συστρατευόμαστε με την εθνική ανάπτυξη και τις πολεμικές ιαχές. Δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα. ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. 

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 

Κρίση και ανάπτυξη είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, σημαίνουν περισσότερη εκμετάλλευση.  Όταν έχουμε ανάπτυξη η κερδοφορία των εταιρειών και της άρχουσας τάξης μεγιστοποιείται, αλλά ποτέ δε μοιραζόμαστε τα κέρδη τους. Η σημερινή κρίση του συστήματος είναι διαρκής και το τελευταίο ξέσπασμά της φάνηκε πριν από τον πόλεμο. Οι καπιταλιστές αύξησαν τις τιμές στην ενέργεια ήδη από το 2021 συμπαρασύροντας τις αυξήσεις στα υπόλοιπα είδη. Έτσι η κρίση του κεφαλαίου μεταφράζεται σε “ενεργειακή κρίση” ή “κρίση πληθωρισμού”. Ας μην ξεχνάμε ότι η ενέργεια που καταναλώνουμε στα σπίτια μας είναι ασήμαντη σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνει η βαριά βιομηχανία. Μία μόνο βιομηχανική εταιρεία είναι σε θέση να καταναλώνει κάθε χρόνο τόση ενέργεια, όση καταναλώνουν οι κάτοικοι μιας ολόκληρης πόλης για οικιακούς σκοπούς. Προκειμένου το κεφάλαιο να μπει  ξανά σε τροχιά ανάπτυξης θα χρειαστεί να περάσει από πάνω μας, μεταφέροντας το ενεργειακό κόστος στους λογαριασμούς μας, καταστρέφοντας τη φύση και προσφέροντάς μας κακοπληρωμένες δουλειές. Η ανάπτυξη τους είναι η κρίση μας και η κρίση τους η καταστροφή μας. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΤΩΧΕΙΑ. ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ. 

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΝΟΙΚΙΑ 

Η στεγαστική επισφάλεια πλέον είναι μεγαλύτερη απ’ την εργασιακή. Ρημαγμένα σπίτια του ‘50 και του ‘60 βρίσκονται στις αγγελίες προς ενοικίαση σε εξωφρενικές τιμές. Αυτό που κυρίως δημιούργησε τις αυξήσεις ήταν η ραγδαία αύξηση του αστικού τουρισμού και η μάστιγα του airbnb (βραχυχρόνια μίσθωση). Οι χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες βρήκαν την ευκαιρία για αρπαχτές ξεσπιτώνοντας κόσμο και επιδεινώνοντας την κατάσταση. Το τρένο εκτροχιάστηκε όταν μπήκαν στο παιχνίδι και τα μεγαθήρια των επενδυτικών εταιριών. Δεκάδες χιλιάδες ακίνητα στην Αττική έχουν  δεσμευτεί  από  τη  βραχυχρόνια  μίσθωση  και  το  80-85%  συγκεντρώθηκε  στο  ιστορικό  κέντρο.  Η εσωτερική  μετανάστευση  στην  Αθήνα,  σε  περιοχές  εκτός  τουριστικής  ζώνης,  δημιούργησε  μια  σημαντική έλλειψη διαθέσιμων σπιτιών, ανεβάζοντας κατακόρυφα τα νοίκια. Επενδυτικές εταιρείες και μεσιτικά γραφεία προκαλούν μια τεχνητή φούσκα στις τιμές. Κτηματομεσιτικές εταιρείες παρακινούν ιδιοκτήτες να υπογράψουν προσύμφωνα διάρκειας αρκετών μηνών με αντάλλαγμα κάποια μετρητά στο χέρι, στοχεύοντας στο στοκάρισμα εκατοντάδων σπιτιών, ώστε να λιγοστέψουν ακόμη περισσότερο τα διαθέσιμα και να ανεβούν κι  άλλο  οι  τιμές.  Ντόπιοι  και  ξένοι  επενδυτές  αγοράζουν  μαζικά  φθηνά  διαμερίσματα  ή  ολόκληρες πολυκατοικίες σε  υποτιμημένες γειτονιές όπως οι δικές μας, περιμένοντας τη στιγμή που θα τα πουλήσουν σε διπλάσιες τιμές ή θα τα βγάλουν σε αγγελίες με εξωφρενικά νοίκια. ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΦΙΛΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΟΥ REAL ESTATE. 

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟΣ 

Η επιχειρούμενη ανάπλαση της δημαρχίας Μπακογιάννη -που με μοναδικό σκοπό τον εξωραϊσμό της φτώχειας και της μιζέριας της τσιμεντούπολης- προσπαθεί να δημιουργήσει ένα προφίλ ευγενικό και προσιτό για τους επενδυτές και τους μεγαλοεργολάβους. Μέσα από την ανάθεση σε “άγνωστες-γνωστές” εταιρείες ημετέρων με αδιανόητα ποσά από τα δημοτικά ταμεία  προσπαθεί  να  περιφράξει,  να  τσιμεντώσει  και  να  εμπορευματοποιήσει  τους  λίγους  πράσινους πνεύμονες της πόλης (Ακαδημία Πλάτωνος, Λόφος Στρέφη- Εξάρχεια, λόφος Φιλοπάππου). Στην προσπάθειά του να επεκτείνει την τουριστική ζώνη προς τα βορειοδυτικά της πόλης, αλλά και να στρώσει το χαλί στα πόδια των κτηματομεσιτικών εταιρειών, έχει βάλει στο μάτι τις πλατείες και τα πάρκα της γειτονιάς μας (πλατεία Καραμανλάκη, πάρκο Κύπρου και Πατησίων, πάρκο Δρακοπούλου). Από τα Εξάρχεια μέχρι τα Πατήσια θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα πάρκα, τις πλατείες και τις γειτονιές μας από τα κοράκια του real estate, τις μπουλντόζες των εργολάβων, και τα γκλοπ της αστυνομίας. Τα πάρκα της γειτονιάς μας θα μείνουν πάρκα όπως είναι τόσα χρόνια χάρη στους αγώνες των κατοίκων. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΤΩΧΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ. 

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΡΕΥΜΑ 

Το ρεύμα στην Ελλάδα είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη όχι μόνο γιατί συγκρούονται οι ιμπεριαλισμοί στην Ουκρανία, αλλά κυρίως γιατί το ελληνικό κράτος απελευθέρωσε πλήρως την αγορά ενέργειας. Αυτό που συμβαίνει είναι ένας σύγχρονος μαυραγοριτισμός.  Το κράτος παραιτήθηκε απ’ τη δυνατότητα του δημοσίου να ελέγχει την τιμή του ρεύματος. Με αυτόν τον τρόπο, οι νόμιμες μαφίες των εταιρειών διαμορφώνουν τις τιμές μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, εν είδει ολιγοπωλίου-καρτέλ. Οι εταιρείες κερδοσκοπούν ασύστολα, μιας και παράγουν ρεύμα με χαμηλό κόστος και το πωλούν πανάκριβα. Έτσι, οι τέσσερις ολιγάρχες της Ενέργειας και οι οικογένειες τους (Βαρδινογιάννης, Λάτσης, Περιστέρης, Μυτιλιναίος) λεηλατούν το εισόδημα μας.  Σα να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και την παραμύθα των ανεμογεννητριών και   της   “πράσινης” ανάπτυξης. Οι συνήθης ύποπτοι dealers-μεγαλέμποροι  (ΕΛΠΕ, ΤΕΡΝΑ,   ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Μυτιληναίος, όμιλος Κοπελούζου) με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας-ξεπλύματος, που δεν προσφέρουν απολύτως καμία αποδέσμευση από τα ορυκτά  συμβατικά καύσιμα, τσεπώνουν ευρωπαϊκό χρήμα για να λεηλατούν τα βουνά. Αντί λοιπόν να κοιτάμε τους τεράστιους λογαριασμούς, θα πρέπει να χτίσουμε στη γειτονιά δίκτυα αγώνα κι αλληλεγγύης. Κανένα συνεργείο διακοπής ρεύματος δεν θα πρέπει να περνά ανενόχλητο. Θα πρέπει να φεύγει με τις κλωτσιές. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΖΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΕΣ.  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ. ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ. 

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 

Το κράτος δε θέλει να ελέγξει τις τιμές για έναν απλό λόγο:  όσο  περισσότερο αυξάνονται, τόσο μεγαλύτερα τα  κέρδη για  τις  εταιρείες. Έτσι,  αντί  να  επιβάλει ελέγχους στα σούπερ-μάρκετ ή το καρτέλ της ενέργειας, μας επιβάλει τη λιτότητα δίχως να αμφισβητεί την κερδοφορία -ενίοτε τη στυγνή κερδοσκοπία- σε βασικά εμπορεύματα (ενέργεια, τρόφιμα, στέγαση). Μας αναγκάζει να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς, που σημαίνει λιγότερα λεφτά στην άκρη και μεγαλύτερη εξάρτηση απ’ τα επιδόματα. Τα επιδόματα, εκτός του ότι είναι ψίχουλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προέρχονται από τη δική μας τσέπη, μέσω των φόρων. Επίσης, το κράτος ουσιαστικά επιδοτεί τα ίδια τα καρτέλ, μιας και τα χρήματα μέσω των λογαριασμών καταλήγουν ξανά στην τσέπη των εταιρειών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και οι τιμές να διατηρούνται στα ύψη και να διασφαλίζονται τα κέρδη τους. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ. 

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ» 

Τα σούπερ-μάρκετ είναι οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με τους πιο κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Ειδικά την περίοδο της καραντίνας εκτόξευσαν τα υπερκέρδη τους, λειτουργώντας για μεγάλα διαστήματα σαν μονοπώλια, βάζοντας τους υπαλλήλους να δουλεύουν με εξοντωτικά ωράρια. Με τον ίδιο τρόπο το «καλάθι του νοικοκυριού» που νομοθέτησε η κυβέρνηση, όχι μόνο δε ρίχνει τις τιμές σε βασικά αγαθά, αλλά προμοτάρει τις μεγάλες αλυσίδες, σπρώχνοντάς μας στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος ανατιμήσεων. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι 51 κατηγορίες προϊόντων που μπαίνουν στο «καλάθι» είναι οι χαμηλότερες, ενώ η αλήθεια είναι ότι στα προϊόντα με το αυτοκολλητάκι δεν έχει μπει κανένα πλαφόν, αλλά συνεχίζουν να ανατιμούνται κάθε βδομάδα. Με το «καλάθι» το κράτος απλά μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να ρίξουμε την ποιότητα ζωής μας, για να βγούμε κι από αυτή την κρίση.  

 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ 

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσα άδεια σπίτια και να αναγκαζόμαστε να αποδεχόμαστε τους εκβιασμούς των ιδιοκτητών με τα πανάκριβα νοίκια. Κανένα εξώδικο, καμία έξωση, καμιά εκκένωση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Αν δεν μπορούν να πέσουν οι τιμές στα ενοίκια θα πρέπει να τις ρίξουμε εμείς, ανοίγοντας τα άδεια σπίτια ικανοποιώντας τις ανάγκες της γειτονιάς για στέγη και ελεύθερη κοινωνικοποίηση. Οι καταλήψεις, όπως και η δικιά μας, το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Άνω- Κάτω Πατησίων, είναι  πυρήνες αμφισβήτησης και συλλογικής αντίστασης. Δεν είναι απλά ένα “τζάμπα” σπίτι, αλλά η έμπρακτη αμφισβήτηση του θεσμού της ιδιοκτησίας.  

*

ΠΟΙΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ»; ΝΤΟΥ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ – ΑΡΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ. Όταν το συντριπτικό κομμάτι της κοινωνίας αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες στη διαβίωσή του και βρίσκεται αντιμέτωπο ακόμα και με το φάσμα της πείνας, είναι εξοργιστικό να καλείται η αστυνομία από τον εκάστοτε διευθυντή, προϊστάμενο ή σεκιουριτά για να συλλάβει τους “κλέφτες” και να τους διαπομπεύσει δημόσια. Εχθροί μας δεν είναι όσες παίρνουν πράγματα χωρίς να πληρώνουν, όσοι διαμαρτύρονται για την ακρίβεια και διεκδικούν πραγματικές μειώσεις στις τιμές ή όσες αντιστέκονται στο ξεχείλωμα των ωραρίων. Εχθροί μας είναι όσοι κερδοσκοπούν εις βάρος μας, που μας πίνουν το αίμα στη δουλειά, που μας πουλάνε προϊόντα στην ίδια τιμή και συσκευασία αλλά με μικρότερη ποσότητα. Άμα δεν πέσουν οι τιμές θα πρέπει να τις ρίξουμε εμείς: ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΗΣ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. 

 *

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Δεν πιστεύουμε κανέναν καρεκλοκένταυρο που μαζεύει ψήφους. Δεν περιμένουμε τίποτα από τους αντιπροσώπους της δημοκρατίας και τους κρατικούς θεσμούς. Δεν έχει σημασία ποιος είναι στην κυβέρνηση, η κυβέρνηση έχει τη δική της λογική: να προστατεύει την κερδοφορία του κεφαλαίου, να ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο, να καταστέλλει τις αντιστάσεις και τις φωνές μας. Όπως αντιμετώπισαν την “υγειονομική κρίση” έτσι θα αντιμετωπίσουν και τις επόμενες. Θα φορτώσουν όσα μπορούν και όπως-όπως στις πλάτες μας όλα τα αδιέξοδα που δημιουργεί ο καπιταλισμός. 

Απέναντι στα κύματα αποβλάκωσης που ξερνούν τα χρυσοπληρωμένα ΜΜΕ, αλλά και τις άναρθρες κραυγές των φασιστών, εμείς διακρίνουμε τον εχθρό μας στο πρόσωπο των κρατών, των πολυεθνικών ομίλων και εν γένει στον κόσμο της εκμετάλλευσης και του κέρδους. Το ότι δεν μας υπολογίζουν είναι γιατί δεν έχουμε ρημάξει ακόμα τις λεωφόρους που ζουν οι πλούσιοι. Είναι γιατί νιώθουμε μόνες και μόνοι. Οι πράξεις επιβίωσης θα πρέπει να γίνουν κοινωνικό κίνημα με δομές και  δίκτυα αλληλοβοήθειας και  αγώνα, δρόμο το δρόμο, γειτονιά τη γειτονιά. 

Η μοιρολατρία δεν μας ταιριάζει, όπως και δεν μας ταιριάζει η αναμονή των επιδομάτων. Μπροστά στον “κατοχικό” χειμώνα που μας ετοιμάζουν, εμείς προετοιμαζόμαστε να πολεμήσουμε τον πόλεμο που ονομάζουν ακρίβεια, με τους συντρόφους, τις συντρόφισσες και τα συντρόφια μας. Όσοι δεν έχουν γίνει μπάτσοι και ρουφιάνοι, όσοι δεν είναι ρατσιστές κι ομοφοβικοί ή κανίβαλοι κάθε είδους, χωράνε στις γραμμές μας. Ο ατομικός δρόμος φαίνεται ελκυστικός και ασφαλής, αλλά δεν φαίνεται να είναι μακρύς όσο οι καπιταλιστικές ευκαιρίες λιγοστεύουν, συν του ότι κάποια στιγμή θα αναγκαστείς να πατήσεις επί πτωμάτων. Μόνοι ο καθένας και η καθεμιά μας μπορεί να φτάσει κάπου, μαζί όμως θα φτάσουμε πιο μακριά. 

Συλλογικά απαλλοτριώνουμε σούπερ-μάρκετ, πειράζουμε τα ρολόγια και επανασυνδέουμε ρεύματα, δεν πληρώνουμε εισιτήρια, οργανώνουμε συλλογικές κουζίνες και ανοίγουμε καταλήψεις. Μέσα στις καταλήψεις στεγάζουμε τα όνειρα, τις επιθυμίες για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τις αρνήσεις μας στις καπιταλιστικές σχέσεις και ρόλους. Δίπλα σ’ όσες αντιστέκονται, στήνουμε αναχώματα στην υποτίμηση των ζωών μας, στην καθημερινή βαρβαρότητα, το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, το φασισμό και την πατριαρχία. Μιλάμε ενάντια στον κυρίαρχο λόγο της χούντας του θεάματος, που συκοφαντεί αγωνιστές, αποκρύπτει αγώνες, διαστρεβλώνει γεγονότα. Χτίζουμε μια κοινωνία μέσα κι ενάντια στην κοινωνία, κάνουμε πράξεις τον κόσμο που ονειρευόμαστε.  ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ 

 

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ  – ΑΥΤΟΜΕΙΩΣΗ  

ΚΑΝΕΝΑΣ & ΚΑΜΙΑ ΔΕ ΣΩΘΗΚΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ  – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ 

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΦΑΓΩΘΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ  – ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ – ΕΞΕΓΕΡΣΗ