[Βίντεο] Αυτομείωση σε super market της Κυψέλης

Στις 18 Μάρτη, 70 εργαζόμενοι, άνεργες, κάτοικοι και μη της Κυψέλης, πραγματοποίησαν παρέμβαση στο s/m Σκλαβενίτης στην οδό Βελβενδού, διεκδικώντας μείωση τιμών κατά 15 % για όλες και όλους για την επόμενη μία ώρα.

Η στάση της διεύθυνσης, μετά από επικοινωνία με τα κεντρικά γραφεία του ομίλου, ήταν ανένδοτη. Φτάνοντας στο σημείο να απειλεί ότι θα καλέσει την αστυνομία σε ανθρώπους, που διεκδικούσαν το στοιχειώδες δικαίωμα τους στην ικανοποίηση βασικών αναγκών, όπως τις ορίζουν οι ίδιοι και όχι το καλάθι του νοικοκυριού ή τα κάθε είδους market pass.

Για παραπάνω από μία ώρα, η ροή του εμπορεύματος μπλοκαρίστηκε αφού κλείστηκαν 5 από τα 8 ταμεία, και οι περισσότεροι και περισσότερες, που ήρθαν για να ψωνίσουν αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την δράση, παρέμειναν στις ουρές μαζί μας, φώναξαν τα συνθήματα μας και αποδοκίμασαν τη στάση της διεύθυνσης. Δείχνοντας έτσι τη διάθεση τους όχι απλώς να διεκδικήσουν λίγα από τα κλεμμένα, αλλά και λίγη από την αξιοπρέπεια που μας τσαλαπατάνε καθημερινά, αφεντικά και κράτος.

Ο Όμιλος Σκλαβενίτη, ο πιο κερδοφόρος του κλάδου τα τελευταία  χρόνια, με 3,99 δις τζίρο και 194 εκατομμύρια ευρώ κέρδος μόνο για το 2021 παρέμεινε ανένδοτος, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο του κυνισμού και της υποκρισίας των αφεντικών, όταν απειλείται το ιερό δικαίωμα τους στην κερδοφορία. Είναι τότε που πέφτει η μάσκα του «φίλου των εργατών» και της «κοινωνικής ευθύνης» της εταιρίας. Τα αφεντικά των σούπερ μάρκετ φέρουν και αυτά ευθύνη ως διαμορφωτές τιμών στα προϊόντα στα ράφια.

Κι αυτό το πρόσωπο μαζί με εμάς, το είδαν όλοι, όλες κι όλα. Είδαν όμως επίσης τι σημαίνει συλλογική δύναμη διεκδίκησης και έναν δρόμο για την έμπρακτη αντιμετώπιση της ακρίβειας. Έστω κι αν ξέρουμε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή αυτού του δρόμου. Αυτή η αρχή έγινε όμως.

Ομάδες ενάντια στην ακρίβεια