Κ. Μπακογιάννης στην Κυψέλη; ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ

Μαζική και με παλμό αντισυγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13/9 ενάντια στην προεκλογική ομιλία του Δημάρχου Κ. Μπακογιάννη έξω απ’ το καφέ Tasis Spitiko, στην Κυψέλη. Οι 150 διαδηλωτές/τριες συγκεντρώθηκαν στον χώρο και κατέστησαν σαφές πως ο Μπακογιάννης είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ στη γειτονιά, αναγκάζοντάς τον να ακυρώσει την εμφάνισή του τελευταία στιγμή.

Μετά από μία ώρα παραμονής μας επί της Πατησίων με κείμενα, τρικάκια και συνθήματα και αφότου αποχώρισαν απογοητευμένοι/ες και οι τελευταίοι ψηφοφόροι του, σχηματίσαμε μπλόκ διαδήλωσης και πορευτήκαμε προς το θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη μέσω του πεζοδρόμου φωνάζωντας συνθήματα για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και των καταλήψεων, ενάντια στον εξευγενισμό και στις μίζες του Δημάρχου.

Οι δράσεις για την υπεράσπιση των ελεύθερων και απελευθερωμένων χώρων θα συνεχιστούν. Παρακάτω διαβάστε την προκήρυξη που μοιράστηκε απ’ το στέκι:

ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΩΖΟΥΝ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Ελεύθερα πάρκα και δημόσιοι χώροι σε κάθε γειτονιά

Την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης θα βρεθεί στην Κυψέλη για μια προεκλογική εμφάνιση στο κατάστημα Σπιτικό (Πατησίων 142). Άλλη μια προεκλογική φιέστα του Δημάρχου της απατεωνιάς, της μίζας και του τσιμέντου που μας εξοργίζει. ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ.

1.

Μετά από τέσσερα χρόνια κοροϊδίας, μίζας και μπίζνας, μετά από τέσσερα χρόνια λαμαρίνας και καταστολής στα πάρκα των γειτονιών μας, μετά από τέσσερα χρόνια καταπάτησης του δημόσιου χώρου με τραπεζάκια παντού, μετά από τέσσερα χρόνια τουριστικοποίησης, εξευγενισμού και εκτοπισμού των ενοικιαστών λόγω της αύξησης των ενοικίων, ο δήμαρχος έχει το θράσος να έρχεται στην πολύπαθη γειτονιά της Κυψέλης για να πουλήσει φόβο και υποσχέσεις. Η περιφερόμενη κουστωδία του -που παρουσιάζεται κάθε φορά ως δήθεν πραγματικοί κάτοικοι- θα βρεθεί στο πλάι του για ένα ακόμη «πληρωμένο χειροκρότημα». Εκτός από τον κομματικό στρατό που στελεχώνουν μπράβοι, στελέχη και καλοταϊσμένα με δημοτικό χρήμα κομματικά μέλη, ο δεντροκτόνος Μπακογιάννης σε μια ύστατη προσπάθεια θα υποσχεθεί χρήματα στους «δικούς» του, για να επανεκλεγεί εξαγοράζοντας ψήφους και να συνεχίσει το καταστρεπτικό έργο σε σύμπνοια με τις κυβερνητικές αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές της ΝΔ.

2.

Διπλή πρόκληση λοιπόν για όλες εμάς που ζούμε και δουλεύουμε σ’ αυτήν την πόλη. Διπλή γιατί δεν ξεχνάμε τα φαγωμένα 3.5 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για αντιπλημμυρικά έργα στην Αθήνα και τα οποία έριξε στο «βαρέλι δίχως πάτο» του Μεγάλου Περίπατου στην Πανεπιστημίου. Δεν ξεχνάμε πως μαζί με τον ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΤΟΥΛΗ υπεύθυνο για την ερημοποίηση της Αττικής με τα 502.000 καμένα στρέμματα στην Αττική από το 2021, η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη έχει μοναδική μέριμνα να κόβει δέντρα και να αφήνει απροστάτευτη την πόλη από τα καιρικά φαινόμενο (καύσωνες, πλημμύρες, χιόνια κλπ.) κατασπαταλώντας τα χρήματά μας σε άχρηστα έργα βιτρίνας.

Γιατί δεν ξεχνάμε την σαδιστική απόφαση τους για κλείσιμο των πάρκων εν μέσω καύσωνα την περίοδο των πυρκαγιών και την απαγόρευση της εισόδου σε αυτά, λες και είναι οι αυλές τους, στερώντας από εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους την ελάχιστη όαση δροσιάς στην πόλη φυλακή.

Προκαλεί οργή γιατί η καταπάτηση του πεδίου του Άρεως συνεχίζεται καθημερινά: πέρα από τις εγκαταστάσεις του πανελληνίου, τρία μαγαζιά έχουν απλώσει τα τραπεζοκαθίσματα και τις εγκαταστάσεις τους εις βάρος του δημόσιου χώρου και με τις ευλογίες των αρχών. Το θεατράκι/αμφιθέατρο, ένας χώρος που χρησιμοποιούταν για προβολές, εκθέσεις και συναυλίες έχει θαφτεί από χώμα για να μην χρησιμοποιείται. Το πάρκο κλειδώνεται και έχει ωράριο λειτουργία λες και είναι μαγαζί. Οι κάτοικοι θα έπρεπε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στους δημόσιους χώρους όλο το 24ωρο. Τον περασμένο Μάη οι συντονισμένες προσπάθειες των κατοίκων ελευθέρωσαν την πλατεία Πρωτομαγιάς από λαμαρίνες μετά από σκανδαλώδη απόφαση για παραχώρηση της από τον δήμο στην ιδιωτική εταιρεία Αττικό Μετρό ώστε να στήσει εργοτάξιο-αποθήκη!

3.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Δημοτικής Αρχής Μπακογιάννη να ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και να κοινωνικοποιεί τα κόστη, και η πολιτική της βιτρίνας (φυτεύσεις λουλουδιών, πεζοδρομήσεις με υπέρογκα ποσά και φωτισμός) επιχειρεί να κουκουλώσει την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τα δώρα στους ιδιώτες φίλους/συνεργάτες και το συστηματικό ροκάνισμα του δημόσιου πλούτου. Παρακάτω αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά έργα της Δημοτικής Αρχής της τελευταίας 4ετιας που προκαλούν:

  • Φλεβάρης 2020: Αυξήσεις από 46,22% έως 537,86% αποφάσισαν να δώσουν στους εαυτούς τους τα μέλη που διοικούν την ανώνυμη εταιρεία Τεχνόπολη (Γκάζι), προέβλεπε η απόφαση που έλαβε το ΔΣ της «Τεχνόπολης» με τις ψήφους μόνο της παράταξης «Αθήνα Ψηλά», του νυν δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη για τους επικεφαλής του Οργανισμού.
  • Το διάστημα από 01/03/2020 έως 15/11/2021 το συνολικό ποσό που πήγε από τα δημοτικά ταμεία στις απευθείας συμβάσεις έφτασε τα 41.760.028,60 ευρώ.
  • Τα έργα για τον Μεγάλο «Περίδρομο» (πεζοδρόμηση Πανεπιστημίου): Να θυμίσουμε πως από τα 2 εκατομμύρια που είχε ξεκινήσει για σιδερένια παγκάκια, ζαρτινιέρες και μπογιές, οι οποίες μάλιστα είχαν ξεβάψει μετά από βροχή, πλέον το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 24,07 εκατομμύρια ευρώ για μια απλή διαπλάτυνση πεζοδρομίου!
  • Δεκέμβρης 2021: Απευθείας ανάθεση 211.000 € για 17λεπτη συναυλία του Ρουβά χωρίς θεατές στο πάρκινγκ έξω από το θέατρο του Λυκαβηττού.
  • Γενάρης 2022: Με πρόσχημα την έλλειψη μηχανικών μέσων των υπηρεσιών του δήμου, για την αντιμετώπιση του καιρικού φαινομένου «Ελπίς», ο Κώστας Μπακογιάννης με Α.Π. 18745/21-01-2022 έδωσε εντολή εκτέλεσης κατεπειγουσών εργασιών κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την εκδήλωση της κακοκαιρίας «Ελπίς». Το συνολικό ποσό που διατέθηκε έφτασε τα 450.000 ευρώ και όλα δόθηκαν με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτες εργολάβους.
  • Για να κουκουλώνει τρύπες και να κινείται το χρήμα ο δήμαρχος, εκμεταλλευόμενος τη σχέση με τον πρωθυπουργό, μεταφέρει διαρκώς έργα του δήμου στον Κρατικό Προϋπολογισμό, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο ΕΣΠΑ και εσχάτως στο Ταμείο Ανάκαμψης (διπλή ανάπλαση – Βοτανικός, ηλεκτροφωτισμός, πεζοδρομήσεις, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, πράσινα σημεία, υποδομές ομβρίων και ακαθάρτων κ.ά.).
  • Η «Διπλή Ανάπλαση» (Βοτανικός-Λεωφ. Αλεξάνδρας) θα κοστίσει 255 εκατ. ευρώ. Τι «πράσινο» όμως θα φτιαχτεί στις 17 χιλιάδες τετραγωνικών στον χώρο του γηπέδου που θα γκρεμίσει ο Δήμος; Σύμφωνα με την μακέτα μόνο γκαζόν και χαμηλή βλάστηση. Ενώ το «πράσινο» στον Βοτανικό και τον Ελαιώνα θα περιοριστεί από τα 53 χιλ. τετραγωνικά τσιμέντο, για τα κτίρια των τραπεζών, το γήπεδο του Παναθηναϊκού που θα περάσει σε ιδιώτες, τα πέντε επιχειρηματικά σχέδια σε οικόπεδα που έχουν αγοραστεί για να χτιστούν μεγαθήρια τσιμέντου.
  • Η 4ετια του Μπακογιάννη, ανάμεσα στα άλλα, αποτελεί την 4ετια της επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων. Πεζόδρομοι όπως η Φωκίωνος Νέγρη, με αφορμή τον κορονοϊό, μετατράπηκαν εν μια νυκτί σε στενούς διάδρομους, όπου οι πεζοί πρέπει να στριμωχτούμε και να βαδίζουμε σε μία στενή λωρίδα ελεύθερου πεζόδρομου την στιγμή που δαπανούν εκατομμύρια ευρώ στην διαπλάτυνση των μεγαλύτερων πεζοδρομίων της Αθήνας -με αμφίβολο αποτέλεσμα- αυτά της Πανεπιστημίου.

4.

Ακόμα πιο αντικοινωνική είναι η πολιτική που ακολουθείται για τους δημόσιους χώρους: Η έλλειψη δημόσιων χώρων είναι αδιαμφισβήτητη, κάτι που φάνηκε και στην διάρκεια της καραντίνας. Ο Δήμος όχι μόνο δεν έφτιαξε νέα πάρκα, αλλά έχει περιφράξει μια σειρά από δημόσιους χώρους για δήθεν ανάπλαση (λόφος Στρέφη, πλατεία Εξαρχείων, απόπειρα περίφραξης πλ. Πρωτομαγιάς κλπ, πάρκο Δρακοπούλου) ή τους έχει παραχωρήσει στην Αττικό Μετρό για εργοτάξια στερώντας την άπλα και τα δέντρα σε μια τσιμεντούπολη που ΤΟ 33% ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΕΙ από το 2017 έως σήμερα, με τον κρατικό μηχανισμό σε ρόλο θεατή ή και «εμπρηστή» (βλ. ευθύνες ΔΕΗ στην πρόκληση πυργκαγιών).

Επίσης, ο Δήμος προάγει την λογική της «υιοθεσίας» του δημόσιου χώρου. Έτσι βλέπουμε πως ενώ πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά στα δημοτικά τέλη, ιδιωτικές εταιρείες (πχ. επενδυτικές εταιρείες) με το πρόσχημα της «δωρεάς» εκπονούν αστικό και πολεοδομικό σχεδιασμό του δημόσιου χώρου ώστε να εξυπηρετούν τα ιδιωτικά συμφέροντά τους. Η περίπτωση της ανάπλασης του λόφου Στρέφη από την real estate PRODEA, αποτελεί τρανό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής που στόχο έχει την τουριστικοποίηση και τον εξευγενισμό των Εξαρχείων, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό των κατοίκων από τη γειτονιά και την αποκόμιση τεράστιων κερδών από τις επενδύσεις τους σε ξενοδοχεία και Airbnb στην περιοχή.

5.

Ο Δήμαρχος της απατεωνιάς, της μίζας και της ρεμούλας συνεχίζει να προκαλεί τις αντοχές μας. Σχεδιάζει δίχως τη γνώμη των κατοίκων, διαβουλεύεται μονάχα με τους εργολάβους και τους επενδυτές (αυτούς που ξεσπιτώνουν τον κόσμο, όπως έγινε στην Πολυλά στα Άνω Πατήσια), εξαγοράζει ψήφους μοιράζοντας αφειδώς δημοτικό χρήμα σε ημέτερους και ταυτόχρονα λασπολογεί τους κατοίκους που του πάνε κόντρα στα ΜΜΕ αποκαλώντας τους «περιφερόμενο θίασο». Στον Λόφο Στρέφη στα Εξάρχεια στήνει κλούβες των ΜΑΤ και ζώνες αποκλεισμού  καταστρέφοντας τον ελάχιστο φυσικό πλούτο που έχει απομείνει με σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση του λόφου και την παραχώρηση του σε μεσιτικές εταιρίες (Prodea investments). Παράλληλα, ενώ εδώ και ένα χρόνο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ όπως ζητούν οι κάτοικοι των Εξαρχείων,  ενώ μοναδική μέριμνα της Δημοτικής Αρχής είναι να τρομοκρατεί καθημερινά η αστυνομία και να σκάβει η PRODEA το λόφο για να περάσει φωτισμό και κάμερες, αφήνοντάς τον εντελώς απότιστο και απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα. Στο πάρκο Δρακοπούλου στα Άνω Πατήσια η ίδια ιστορία: κλούβες των ΜΑΤ και καταστολή για ένα έργο ανάπλασης που αποτράπηκε το κόψιμο των δέντρων λόγω της σθεναρής αντίστασης των κατοίκων ενώ προγραμματίζεται η χωροθέτηση μιας υπερκοστολογημένης παιδικής χαράς σε επικίνδυνο σημείο. Κι όλα αυτά για να ταΐσει τους υποταχτικούς του και μετά από 8 χρονιά να παραχωρήσει το πάρκο για ιδιωτική χρήση στο Ερυθρό Σταυρό, αρνούμενος να χαρακτηρίσει το κληροδότημα στο σύνολο του ως Κοινόχρηστο Χώρο Πρασίνου, όπως δικαίως διεκδικούν οι κάτοικοι πάνω από 15 χρόνια. Και φυσικά στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος που σχεδιάζει να κατασκευάσει Μουσείο ξεριζώνοντας 400 δέντρα για τα συμφέροντα των εργολάβων και την τουριστικοποίηση της περιοχής.

6.

Φτάνει πια με την πολιτική της λαμογιάς. Μια πολιτική που μετατρέπει τις γειτονιές μας σ’ ένα πάρκο ξενοδοχείων βραχυχρόνια μίσθωσης (airbnb και άλλες πλατφόρμες)  και τις γειτονιές σε διασκεδαστήρια. Μια πολιτική που αντιμετωπίζει την πόλη σαν τουριστικό προϊόν που πρέπει να αναβαθμιστεί. Μόνο αυτό το καλοκαίρι δαπάνησε 13.5 εκατομμύρια ευρώ σε τρεις προγραμματικές συμβάσεις για να διαφημίσει την Αθήνα ως τουριστικό προϊόν.  Σε μια πόλη που μοιάζει ολοένα περισσότερο με φυλακή εκατομμυρίων κατοίκων χωρίς ανάσες από τη δύσκολη καθημερινότητα, ένα ρεμάλι από «τζάκι» που εκλέχθηκε με μονάχα 90.000 ψήφους επιβάλει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα «αποφασίζοντας και διατάζοντας». Πρέπει να ξέρει ότι κανένας ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από την καρέκλα του και ότι οι προεκλογικές του βολτούλες δεν θα είναι τόσο άνετες.

7.

Τέλος, για να επανέλθουμε στον τόπο και στον χρόνο στον οποίο βρισκόμαστε, στην έκθεση βιβλίου, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην υποκρισία των εγκαινίων της έκθεσης από τον Μπακογιάννη. Οι τοπικοί άρχοντες αυτοπαρουσιάζονται ως φίλοι και προστάτες του βιβλίου και των γραμμάτων. Αν κόπτονται τόσο πολύ για τη σπουδαιότητα του βιβλίου ας αφήσουν ήσυχους τους κατοίκους της Κολιάτσου στα Πατήσια, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι έβαλε το χεράκι του από κοινού με το κράτος και τους  ιδιοκτήτες των βορείων προαστίων να εκκενώσουν το Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Άνω- Κάτω Πατησίων, κατάληψη από το 1996. Η εκκένωση και το σφράγισμα  έφερε και το κλείσιμο της δανειστικής βιβλιοθήκης «Σαλιμπάμπιος» του στεκιού, που αριθμούσε 17 χρόνια ζωής και χιλιάδες τίτλους στα ράφια της και τη μοναδική δημόσια βιβλιοθήκη στη γειτονιά των Πατησίων.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ: ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

ΠΟΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ, ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι
Άνω – κάτω Πατησίων
Κατάληψη Νάξου 75 & Κρασσά