Πρόγραμμα Κατάληψης 23/12 – 12/1

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/12, 7 μμ.
Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης “Επιβαλλόμενη Μητρότητα: Ο σύγχρονος περιορισμός των εκτρώσεων στις ΗΠΑ, τα όρια των κινημάτων υπέρ της επιλογής και οι αρνήσεις αναπαραγωγικής εργασίας”.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με μέλη της υπομάδας εκτρώσεων της Φάμπρικα Υφανέτ.

Η συγκεκριμένη έκδοση πραγματεύεται το ιστορικό πλαίσιο σε σχέση με τις εκτρώσεις στις ΗΠΑ, τη νομιμοποίησή τους αλλά και την απουσία συνταγματικής εγγύησης του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, που συνεισέφερε στον πρόσφατο περιορισμό τους. Αναφέρεται στις εκτρώσεις ως ζήτημα του αμερικάνικου κοινοβουλευτικού ανταγωνισμού, και στο πολύμορφο κίνημα εναντίον τους. Τέλος, αναλύεται ο πολλαπλός χαρακτήρας του περιορισμού των εκτρώσεων, ο ρόλος της οικογένειας υπό τους μετασχηματισμούς του νεοφιλελευθερισμού, το γιατί δεν υπήρξε κίνημα στις ΗΠΑ και η χρήση των εκτρώσεων ως μέσο άρνησης της αναπαραγωγικής εργασίας.

Μπορείτε να διαβάσετε τον πρόλογο ΕΔΩ.

***
ΔΕΥΤΕΡΑ 25/12 15:30
Vegan συλλογική κουζίνα. Δεν μοίραζουμε, μοιραζόμαστε το φαγητό δίχως διαχωρισμούς, διακρίσεις και εξαιρέσεις, όπως κάθε Δευτέρα στη συλλογική κουζίνα του στεκιού. Φέρνουμε τα φαγητά μας, και μαγειρεύουμε συλλογικά στο ξυλόφουρνο του στεκιού. Επίσης, 60 μερίδες μαγειρεύονται από την ομάδα “El chef – Συλλογική Κουζίνα” και διανέμεται δωρεάν στη γειτονιά. Για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια συγκεντρώνουμε πρώτες ύλες (ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά κτλ.) κάθε Δευτέρα την ίδια ώρα με τη διανομή.
*** 
ΤΕΤΑΡΤΗ 27/12 στις 7 μμ.
Προβολή ταινίας “Πώς να Ανατινάξετε έναν Αγωγό” (D. Goldhaber, 2022, 104)
Σε καιρούς κλιματικής καταστροφής, μια ομάδα οικολόγων ακτιβιστών αποφασίζει να ανατινάξει έναν αγωγό πετρελαίου στο Δυτικό Τέξας των ΗΠΑ – απόφαση που τους φέρνει γρήγορα αντιμέτωπους με μια σειρά από ηθικές, πολιτικές και ψυχικές προκλήσεις. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του θεωρητικού Andreas Malm (εκδ. Verso, 2021) που ανατρέχει στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων υποστηρίζοντας την πρακτική του σαμποτάζ στην κατεύθυνση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.
***
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/1 στις 7 μμ. εκδήλωση για το νέο ποινικό κώδικα.

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο ποινικό κώδικα. Ακούμε κάθε μέρα στα Μ.Μ.Ε για μια συνεχόμενη αύξηση της εγκληματικότητας και πως η μοναδική λύση είναι η σκλήρυνση και αυστηροποίηση των ποινών και των κριτηρίων της υφ’ όρων απόλυσης. Τί ακριβώς όμως φέρνουν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές, ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποιες οι συνέπεις; Για την απάντηση όλων αυτών των ερωτημάτων κρίσιμη παραμένει τόσο η κατανόηση της κατασταλτικής φιλοσοφίας του κράτους, όσο και η κριτική προσέγγιση της ίδιας της έννοιας του εγκλήματος και του νομικού πλαίσιου.